Hva lønner seg av kausjonist vs realkausjonist?

Det er mange veier til boliglån. De aller fleste veier forsøker å tjene en felles sak: Sikkerhet. Det er det banken vil ha før de låner deg penger. I Norge ber bankene om at du har fast inntekt, 15 prosent av lånet i egenkapital og helst ingen betalingsanmerkninger. Det garanterer banken at du har en stabil nok økonomi og kan håndtere en månedlig nedbetaling på boliglånet.

En faktura er en kontrakt mellom deg og den du har kjøpt en vare eller tjeneste fra. Kontrakten beskriver hva som er kjøpt, og hva som må betales i bytte. Og selv om vi går inn i kontrakten med tillit til vår egen betalingsevne, går ikke alltid ting som planlagt. Med huslån, billån, forbrukslån, kredittkort og den ekstra kostnaden som satt økonomien i ubalanse, hender det at vi havner i et system som kan ha konsekvenser for fremtidig økonomi.

Men hva er årsaken til at banker iblant etterspør om du har muligheter å stille med realkausjonist eller kausjonist når du skal ta opp lån, og hva vil dette egentlig si?

Hva er en realkausjonist?

Du er en realkausjonist når du kjøper eiendom med noen, og stiller den eiendommen til sikkerhet for lånet.

Ser for deg samboerne Petter og Maria. De skal kjøpe bolig sammen. Maria har egenkapital, men Petter må ta boliglån uten. Siden Petter ikke har egenkapital, må banken finne annen måte å få en sikkerhet av Petter. Derfor stiller Maria seg som realkausjonist. Det betyr at paret setter sin felles eiendom til pant, dersom lånet misligholdes og ikke betales av Petter, vil dette gå ut over den som er realkausjonist. I praksis betyr det at dersom Petter ikke betaler, og dersom Maria ikke betaler for ham eller kjøper ham ut av leiligheten, så kan banken selge boligen for å dekke lånet.

 

Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som gir banken en garanti om å nedbetale lånet dersom det misligholdes.

Se for deg Petter igjen. Denne gangen som en ung student som nettopp er ferdigutdannet og heldig nok til å gå rett ut i en fast stilling. Petter har veldig lyst til å kjøpe bolig med en gang, for han vet at det er mer lønnsomt enn å leie – det vet foreldrene til Petter også. Sammen bestemmer de seg for at Petter, som har en fast inntekt, er betalingsdyktig og økonomisk stabil nok til å håndtere et boliglån. Derfor stiller foreldrene som kausjonister.

I praksis betyr det at dersom Petter ikke kan betale lånet sitt, er foreldrene hans ansvarlig for lånet.

Men hva vil det beste alternativet være for meg da jeg skal søke lån?

Det er kanskje ikke så vanskelig å velge utifra de overnevnte scenarioene hva som passer deg best. Det som derimot er litt vanskeligere, er å sette seg inn i alt av rettigheter, forbehold og regler – spesielt for deg som skal være kausjonist eller realkausjonist. Vi i TT Forsikring og Finans hjelper deg å få din økonomi i balanse, med en kostnadsfri og uforpliktende konsultasjon, i håp om å hjelpe deg med å finne den rette løsningen for nettopp deg.

 

Ved å søke gjennom oss vil du også bli tildelt en personlig rådgiver som vil rådgi deg og holde tett kontakt med deg gjennom hele søknadsprosessen, samt fremme din sak og situasjon på best mulig vis til våre samarbeidspartnere.

TT Forsikring og Finans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *